Geschiedenis

Het jaar 2019 is een speciaal jaar voor onze chiro. In 1954, 6 en een half decennia eerder, werd onze chiro namelijk opgericht. 2019 is dus een feestjaar, maar wat is er in die andere jaren allemaal gebeurd?

Het begon eigenlijk al in 1954. Toen richtte E.H. Bouveroux, de toenmalige pastoor van Meulenberg, een meisjeschiro (Sint-Lutgardis) op. Hij kreeg hierbij de hulp van zuster Anscaria, een onderwijzeres in de katholieke meisjesschool van Meulenberg. De eerste chirohemen waren toen gevestigd in de Springstraat.

Begin 1955 werd er ook een jongenschiro (Sint-Lambertus) opgericht in Meulenberg. Dit gebeurde onder leiding van E.H Maciej. Hij was toen kapelaan in Meulenberg. Er was eigenlijk wel al een soort jongenswerking in Meulenberg, namelijk het patronaat (het was de voorloper van de chiro). De eerste chirohemen van de jongens bevonden zich in oude barakken in de Varenstraat.

In 1958 bouwde de steenkoolmijn 2 metalen hemen in de buurt van het toenmalige fratersklooster (Berkenveld). De chirojongens mochten één van de twee hemen gebruiken. In 1958 werd de leiding van de jongenschiro ook overgenomen door de fraters Valerius (overleden 2016) en Gerard, maar een jaartje later stond frater Valerius er alweer alleen voor. Frater Gerard werd immers overgeplaatst naar Lanaken. De meisjeschiro werd ondertussen nog enkel bestuurd door zuster Anscaria, die vanaf toen zuster Caroline werd genoemd.

In 1960 verhuisde ook de meisjeschiro naar Berkenveld. Ze namen intrek in het andere metalen heem in Meulenberg. Er was echter nog geen sprake van echte samenwerking.

In 1964 sloegen beide chiro’s wel de handen in mekaar. Het 10-jarig bestaan kwam er immers aan en daar hoorde een groot feest bij. De verantwoordelijkheid werd toen volledig gedragen door frater Valerius en zuster Caroline. De 2 groepen gingen vanaf toen veel meer samenwerken.

In 1968 nam frater Valerius de volledige werking op zich, want zuster Caroline verhuisde naar het klooster van Houthalen-Centrum.

In 1969 werd frater Valerius tot schoolhoofd benoemd in de lagere school van Lanaken. Frater Gerard keerde dan weer terug naar Meulenberg en nam Valerius’ taken over op de chirowerking. De samenwerking tussen jongens en meisjes werd steeds hechter.

In 1975 werd frater Gerard ook schoolhoofd in de lagere school van Meulenberg. Omdat de verantwoordelijkheid hem iets te zwaar begon te worden, zocht hij een oplossing. Hij zou een volwassen begeleidersduo vormen met Willy Vandael. De 2 chiro’s gingen vanaf nu echt samenwerken (leidingskringen, groepsactiviteiten, bivakken,…). Vanaf toen mag men eigenlijk spreken van “Chiro Meulenberg”.

In 1986, hartje winter, brandde  het jongensheem volledig af, maar onder impuls van frater Gerard, Willy Vandael, enkele ouders, enkele oud-leiding en de toenmalige leidingsploeg werd er een nieuw stenen heem  gebouwd. In 1989 was het volledig klaar en werd het in gebruik genomen door de jongere afdelingen van de jongens en de meisjes. De groteren betrokken het oude metalen gebouw.

Vanaf 1990 nam Willy Vandael de volledige dagelijkse werking op zich. Frater Gerard werkte nog mee op de achtergrond. In 2000 nam frater Gerard afscheid. Ook Willy Vandael zette een stapje opzij. De dagelijkse werking werd op zich genomen door 2 nieuwe volwassen begeleiders. Dit zijn Ann Vanhemel en Patrick Bos.

Met bijna 300 leden is Chiro Meulenberg na 65 jaar nog steeds een bloeiende jeugdvereniging met dezelfde idealen als in de beginperiode. Namelijk jonge mensen op een speelse manier waarden zoals vriendschap, samenwerking, solidariteit, verdraagzaamheid, eerlijkheid, openheid enz. bijbrengen. Het feestelijke jaar sluiten we af met een 10-daags kamp naar Kroatië.