Afdelingen & leeftijdsgroepen

Chiro Meulenberg is een bruisende Chirogroep met maar liefst 260 leden. Omdat elke leeftijd anders is, spelen we met kinderen van dezelfde leeftijd. Op die manier onderscheiden we 6 leeftijdsgroepen of afdelingen: sloebers, speelclub, rakwi’s, tito’s, keti’s en aspi’s. Binnen elke afdeling bestaan er ook nog eens afzonderlijke groepen: jongens- en meisjesgroepen en/of eerste- en tweedejaarsgroepen. 

Sloebers

De jongsten (6-8 jaar) zijn welkom bij de sloebers. De sloebers hebben nog heel veel fantasie en dat komt sterk aan bod in de spelen die ze doen. Samen met de leiding dompelen ze zich onder in de wondermooie wereld van ridders en prinsessen, superhelden, piraten en kabouters. Omdat sloebers nog heel individueel ingesteld zijn, is het belangrijk dat ze samen ervaringen opdoen en gaandeweg leren samen spelen. De spelletjes zijn nooit te ingewikkeld en aangepast aan hun niveau, zodat iedereen wordt uitgedaagd om mee te doen. Maar de spannendste uitdaging blijft nog steeds het (allereerste) bivak, waar onze allerjongsten 5 dagen van kunnen meegenieten. De jongens en meisjes spelen apart en worden respectievelijk sloeber jongens en sloeber meisjes genoemd. Instappen is mogelijk voor iedereen die voor of op 31/12/2014 geboren is.

Speelclubbers

Klein, maar niet meer de kleinsten: de speelclub (8-10 jaar)! Speelclubbers houden van spelen, zo simpel is dat! Ze ontdekken de wereld op hun sokken en zijn ongelofelijk nieuwsgierig. Hollen door het bos op zoek naar de coolste hut, verstoppertje spelen in de kuil of een duik nemen in de verkleedkoffer… Niets leuker dan dat! Soms gaan ze al eens op verkenning in de buurt tijdens een plezante pijltje-trek-tocht met gekke opdrachten en spelletjes. Bij de speelclub maakt individualiteit plaats voor samenhorigheid, als de eerste vriendschappen en kliekjes ontstaan. Na 2 jaar Chiro-ervaring, mogen onze stoere speelclubbers voor het eerst 10 dagen mee op bivak, joepie! Omwille van onze grote ledenaantallen binnen deze afdeling, spelen wij dit jaar met maar liefst 4 speelclubgroepen: speelclub meisjes 1 (2012), speelclub meisjes 2 (2011), speelclub jongens 1 (2012) en speelclub jongens 2 (2011).

Rakwi's

Onze 10 tot 12-jarigen en hun leiding hangen al eens graag de aap uit. Ze zijn verzot op ravotten en spelletjes met extra uitdaging en tactiek nemen een belangrijkere rol in. Regen en wind houdt hen dan ook niet tegen voor een potje stratego in het bos. Deze kanjers kunnen al tegen een flinke stoot, dat zie je aan de geschaafde knieën die tijdens het vak-duwen in de zandbak gecreëerd worden. Bij de rakwi’s groeien de leden sterker naar elkaar toe en wordt het besef van verbondenheid steeds groter. De jongens en meisjes spelen apart en worden respectievelijk rakkers en kwiks genoemd. Omwille van onze grote ledenaantallen binnen deze afdeling, spelen we dit jaar in 2 kwiksgroepen: kwiks 1 (2010) en kwiks 2 (2009).

Tito's

De tito’s (12-14 jaar) trekken eropuit met de fiets of de trein voor een spannend stadsspel met uitdagende opdrachten. Tijdens het bivak mogen ze ook voor het eerst mee op tweedaagse: een unieke ervaring om nooit meer te vergeten. Tussen de pleinspelen door de stand van zaken in voetballand bespreken of even wegdromen over die knappe popster, het hoort er allemaal bij. Een actieve zondag gevuld met waterspelen onder de zon eindigt steevast in een waterballonnengevecht. De meisjes en jongens spelen apart en worden respectievelijk tippers en toppers genoemd.

Keti's

De keti’s (14-16 jaar) staan open voor nieuwe uitdagingen. Met enkel en alleen een slaapzak en rugzak op kampeeravontuur vertrekken en ’s avonds lekker knus aan het kampvuur zitten, heerlijk! Ze wisselen daar de wildste verhalen uit om daarna verder te giechelen in de tent tot in de vroege uurtjes. Ontwaken van de ochtendzon met de geur van spek en ei tijdens een smakelijke woudlopers keuken, mmm… Niet alleen het avontuur is weggelegd voor onze keti’s. Tijdens de bonte avond stelen ze de show met een grappig toneel of een knappe improvisatie. Bij de keti’s beginnen de jongens en meisjes elkaar op te zoeken voor een tof samenspel en ontstaan de eerste Chirokoppeltjes. Normaal spelen de jongens (kerels) en meisjes (tiptiens) binnen deze afdeling apart, maar omwille van het kleinere aantal leden binnen deze afdeling, vormen de keti’s dit jaar 1 gemengde groep.

Aspiranten

De aspi’s (16-18 jaar) of aspiranten zijn de oudste leden van onze Chirogroep. Helpen opdienen bij Christus Koning, een afwezige leider vervangen of een spel uitwerken voor op bivak, dé nieuwe verantwoordelijkheden van onze leiding in spé. Ze verleggen hun grenzen tijdens de vormingscursus ACCU en krijgen voor het eerst de kriebels om leiding te worden. Naast proeven van het leiding zijn, genieten ze van een onvergetelijke leefweek boordevol coole activiteiten zoals een nachtspel, liften of een escape room. Zich uitleven in een thema of “Mijn man kan dat” spelen, is de favoriete kost van deze jongens en meisjes. Tijdens het kampvuur op het allerlaatste bivak vloeien de traantjes bij de vleet, want dit is het einde van een prachtig hoofdstuk in hun Chirocarrière. Het is iets wat je enkel begrijpt als je erbij was! Deze afdeling is gemengd en wordt opgesplitst in eerstejaars (aspi 1) en tweedejaars (aspi 2).

Leiding

Het einde van een mooi hoofdstuk als lid is niet per sé het einde van een prachtige Chirocarrière. Na de aspitijd gaan er heel wat nieuwe deuren open: studententijd, je eerste loon, een nieuw lief, of sterker nog: leiding zijn! De ultieme kans om iets terug te doen voor de Chiro waar we als lid konden ontplooien tot de personen die we nu zijn. Met vrienden die we anders misschien nooit had leren kennen, de uitdaging aangaan. Uren spelprogramma’s maken, tot een kot in de nacht knutselen, fantaseren over een zot toneeltje… en dat voor een simpele dankjewel of een stevige knuffel. Dat is waar wij het voor doen. Maar wie zijn “wij” dan? Wij zijn de leidingsploeg 2020-2021: 41 straffe leiders en leidsters gebeten door de Chirospirit. Wil je ons leren kennen? Neem dan zeker eens een kijkje op de leidingspagina.

Sloebers

 • Eerste en tweede leerjaar (2013-2014)
 • De paarse afdeling met Rupsje Ribbel

Speelclub

 • Derde en vierde leerjaar (2011-2012)
 • De gele afdeling met Flupje Mazzel

Rakwi’s

 • Vijfde en zesde leerjaar (2009-2010)
 • De groene afdeling met Sjoepap!

Tito’s

 • Eerste en tweede middelbaar (2007-2008)
 • De rode afdeling met Flamm en Spetter respectievelijk tippers en toppers genoemd.

Keti’s

 • Derde en vierde middelbaar (2005-2006)
 • De blauwe afdeling met Bo Bever

Aspi’s

 • Vijfde en zesde middelbaar (2003-2004)
 • De oranje afdeling met Freek de Egel

Leiding

 • Na het middelbaar (2002 en ouder)
 • Alle kleuren van de regenboog!